Olvasósarok - Néhány szó a mandaláról

A mandala készítés egyfajta meditáció, utazás önmagunkba. Maga a mandala szó szanszkrit eredetű, kört, ívet, körvonalat, korongot jelent, de nemcsak kör alakú mandalákat készíthetsz, szép négyzetes formákba is beleilleszthető egy-egy mandala.

f: treeoflifeawakening.com


Használhatsz sablonokat, az internetről sokféle fekete-fehér mandala rajz letölthető és kinyomtatható, csak ki kell színezned érzéseid szerint.

f: urbanthreads.com

Ha viszont bátrabb vagy, és szereted a szabadabb alkotást, akkor magad rajzold meg mandaládat. Legyen egy középpontja, egy ebből kiinduló rész, és egy külső kör, ami az egészet lezárja.

A középpontból áramlik ki minden, összeköti a belsőt a külsővel, majd visszatér a középpontba. Hogy mi a mandala egyes színeinek a jelentése, az szerintem akkor lényeges, ha készen vásárolsz egy mandalát, azzal a céllal, hogy valamilyen minőséget erősíts magadban. Ha mandalát készítesz hagyatkozz az érzéseidre, amikor színeket választasz, később aztán ha kíváncsi vagy rá, utánanézhetsz, hogy a választott színeid milyen jelentést hordoznak. 

Mandalát sokféle anyagból és anyagra készíthetsz: üvegre, papírra, fára, festővászonra, selyemre stb..., a megfelelő festékekkel. Akár nemezelhetsz is egy gyönyörű, színes, puha gyapjú mandalát. Ma már számítógépes rajzprogramokkal is szép mandalákat lehet készíteni, sőt maga az emberi szem is egy mandala.

Faragott mandala
f: Leo Reynolds / Flickr

Horgolt mandala
f: CAROcreated / Etsy

Kerámiára rajzolt mandala
f: Varda Sharon Kramer / sgrattito technika

Számítógépes programmal szerkesztve
f: brillianthues.com

Megjegyzések